Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Málková
Každého z vás určitě potkal a ještě mnohokrát potká den, kdy nemáte jídlo připraveno a vzorně „nacvakáno“ v krabičkách. Někdy se zdržíte v práci a musíte rychle, ale opravdu rychle uvařit večeři pro celou rodinu. Anebo se vrátíte z dovolené, lednice prázdná a na cestu do obchodu už není síla.
Udělejte si zásobu z kvalitních potravin, které vám vydrží, a vždy z nich během chvilky připravíte plnohodnotné vyvážené jídlo!
Víme, že bonbóny, sušenky, chipsy, instantní polévky nebo mražená pizza jsou také potraviny trvanlivé, ale o nutriční kvalitě nemůže být řeč.
Naplňte proto své spíže, šuplíky, skříňky a mrazák nutričně hodnotnými potravinami.
Co do spíže?
Suché potraviny, jako jsou vločky, přílohy, mouka apod. uchovávejte ve spíži/skříni v uzavřených nádobách, abyste zamezili napadení moly nebo jinými škůdci.
- Ve spíži by určitě neměla chybět zásoba příloh (ideálně celozrnných) - opravdovou rychlovkou je kuskus, ale i těstoviny, rýže, pohanka, bulgur, jáhly a další přílohy uvaříte během chvilky. Není nutné mít vždy vše, ale myslete na to, abyste alespoň jeden druh přílohy v zásobě vždy měli.
- Obilné vločky skvěle poslouží nejen pro přípravu kaší a müsli. Můžete s nimi i zahustit polévky, omáčky, připravovat různé sladké i slané muffiny nebo třeba připravit rychlé "rizoto". Vločky zkrátka nemají chybět v žádné domácnosti. A nemusí to být stále jen vločky ovesné.
- Knäckebroty nebo křehké chlebíky. Někteří je milují, jiní je už nemohou ani cítit. Mít ale doma (nebo v práci) jeden balíček se určitě neztratí. Občas každému dojde pečivo a tato trvanlivá alternativa přijde vhod. Další možností je si přebytečné pečivo zamrazit, chleba ideálně nakrájený na krajíce, a pak už můžete jen vyndat z mrazáku dle potřeby.
- Tuňák či sardinky v konzervě jsou vhodným zdrojem bílkovin a výbornou zásobou pro rychlou výrobu pomazánek, salátů, rizota nebo ke konzumaci „jen tak“.
- Univerzální, trvanlivou a opravdu nutričně hodnotnou potravinou jsou luštěniny. Lze z nich připravit polévky, hlavní jídla, pomazánky a dokonce i sladké moučníky. Chceme-li je ale připravit rychle, na namáčení a vaření není čas, proto si udělejte zásobu konzervovaných luštěnin.
- Ořechy a semínka jsou potraviny nutričně velmi kvalitní a hodí se jako zásoba na mlsání či jako svačinka. Využijete je i na snídani do jogurtu či kaše nebo třeba k večeři do salátu.
- Sušené ovoce vám na rozdíl od čerstvého vydrží a skvěle se hodí nejen do ranních snídaní, ale také když vás popadne chuť na něco sladkého.
- Sterilovaná zelenina se hodí do teplých pokrmů (rizota, těstovin, polévek) i studené kuchyně a pomůže vám kdykoli splnit denní příjem zeleniny i vitaminů. Pokud máte vlastní zahrádku, ideálním řešením je přebytky zavařit, vyzkoušet můžete klasiku v podobě leča nebo jiné všemožné zeleninové směsi a čalamády, přijdou určitě vhod nejen v zimě.
- Mléko mnohým pomáhá zahnat velký hlad nebo si z něj rychle připravíte kaši či smoothie. Proto se vyplatí mít v zásobě krabici trvanlivého mléka. Čerstvé mléko plní samozřejmě stejnou funkci, ale to nemůžete mít dlouhodobě doma uskladněno.
Co do mrazáku?
- V mrazáku mějte vždy k dispozici různé druhy zeleniny. Zelenina může sloužit jako příloha k masu nebo pro rychlou přípravu rizota, jáhlota nebo zeleninové polévky. O kvalitě mražené zeleniny nemusíte vůbec pochybovat. Mnohdy má vyšší nutriční hodnotu než zelenina „čerstvá“, dlouho skladovaná. A navíc využijete jen potřebné množství a nemusíte mít starosti, co s nevyužitými zbytky.
- Nezapomínejte ani na mražené ovoce, využijete ho na přípravu snídaně či svačiny nebo při pečení.
- Zamrazit si můžete i hotová jídla, která navaříte ve větším množství a nestihnete sníst, anebo se vám jen nechce jíst stejné jídlo několikrát za sebou. Pokud nevaříte pro celou rodinu, zamrazte si jídla do krabiček po jednotlivých porcích a pak už jen vytahujte dle potřeby. Ušetříte tak plno času i energie při vaření.
- Jednou za čas si uvařte poctivý domácí vývar, zamrazte ho po menších porcích a využijte pro přípravu omáček, polévek, rizot a dalších jídel.
Co do lednice?
I v lednici můžete mít zásobu potravin, které nějakou tu (omezenou) dobu vydrží - neměl by tam chybět bílý jogurt, pár vajec, balený tvrdý sýr (neotevřený vydrží poměrně dlouho) a kvalitní šunka (vakuově balená neotevřená vám také vydrží), případně tofu.
Výzva tohoto týdne zní "Jídlem neplýtvám", proto nedělejte zbytečně zásoby z potravin, které se rychle kazí a nejste si jisti, že je stihnete včas spotřebovat.
Lepší nakoupit méně a sáhnout občas do zásob, než nakoupit více a plnit zbytečně koš!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Doma mám vždycky zásobu cibule - bez té nedám ani ránu, používám ji při vaření i za syrova.
Ovesné vločky také jím každý den, s jogurtem. A balených sýrů mám v lednici několik, když jsou v akci, nakoupím do zásoby. Luštěniny mám doma také, ale jako rychlovka mi moc nepřipadají, jen ty sterilované v konzervě. Bohužel v Penny přestali prodávat konzervovanou čočku, mají jen cizrnu. Jako rychlovku občas otvírám plechovku hrášku nebo kukuřice. A v mrazáku mám krevety nebo kalamáry - to je taky poměrně rychlé (krevety si umím rychle oloupat, mám v tom praxi a na pánvi jim stačí tři minuty). A taky mám v mrazáku nějakou tu rybu. To sice není úplně na rychlovku, spíš na "a co dneska k obědu/večeři, když se mi nechce jít nakupovat".
Mně kupodivu dlouho vydrží uzená lososí bříčka (hned po nákupu je dám do speciální krabičky, protože pouštějí rybí tuk, není to jídlo pro každého, jen pro kormorány, jako jsem já) a matjesy v oleji (ty jsou solené a v zavčené krabičce v chladu také vydrží dlouho - hm, tedy aspoň do doby, než je sním, ale já je kupuju do zásoby, někdy až na týden).
A z konzervovaných rychlovek mám rajčatový protla, a konzervovaná rajčata - ať už drcená nebo loupaná, je z nich bezva omáčka, třeba na těstoviny.